سبوس چیست و چه فوایدی دارد؟
۱۴۰۰/۷/۲۰ما درباره اهمیت خوردن نان حاوی سبوس گندم بسیار می شنویم ، اما سبوس دقیقاً چیست و چه فوایدی دارد؟ آیا ضرری وجود دارد که باید مراقب آن باشیم؟
سبوس چیست؟
سبوس گندم پوسته بیرونی دانه است که برای محافظت از آن بافت خشن دارد و مانند دیگر پوسته های گیاهی ، سبوس حاوی درصد بالایی از مواد مغذی است.
سبوس طعم کمی شیرین دارد و بافت درشت آن به کاهش تراکم نان یا کیک ، که گاهی به ترکیبات آن وارد می شوند ، کمک می کند.
ارزش غذایی سبوس
سبوس گندم منبع بسیار غنی از فیبر و مواد مغذی است. در اینجا جدولی است که به طور خلاصه حاوی نصف فنجان است:
کالری
63
چربی ها
1.3 گرم
چربی های اشباع شده
0.2 گرم
پروتئین
4.5 گرم
کربوهیدرات ها
18.5 گرم
فیبر رژیمی
12.5 گرم
ویتامین B
0.4 میلی گرم
پتاسیم
343 میلی گرم
آهن
3.05 میلی گرم
منیزیم
177 میلی گرم
فسفر
294 میلی گرم
خواص سبوس برای سلامتی
علاوه بر تأثیر سبوس بر سلامت عمومی انسان ، مواد مغذی مختلف موجود در آن فعالیت بدن را به طور کلی افزایش می دهد ، اما مزایای آن به طور خاص برای مبارزه با بیماری های چشمی مفید است:
1- سبوس سیستم گوارش را تقویت می کند
سبوس گندم در ارتقاء سلامت دستگاه گوارش شما در چندین سطح نقش دارد. این منبع غنی از فیبر نامحلول است ، بنابراین با یبوست مبارزه می کند و حرکت روده را افزایش می دهد.
علاوه بر این ، مطالعات نشان داده اند که سبوس احساس نفخ و سوزش سر دل را کاهش می دهد و در مقایسه با برخی میوه ها و سبزیجات در افزایش مدفوع و در نتیجه تمیز کردن سیستم گوارش موثرتر است.
علاوه بر این ، سبوس گندم به ویژه منبع غذایی بسیار مناسبی برای باکتری های خوب روده است که تکثیر شده و در نتیجه سلامت روده را بهبود می بخشد.
2- پیشگیری از انواع سرطان
یکی از مهمترین مزایای سبوس گندم برای سلامتی که مکررا مورد مطالعه قرار می گیرد ، توانایی آن در محافظت از بدن در برابر برخی سرطان ها ، به ویژه سرطان روده بزرگ ، سومین نوع شایع سرطان در جهان و سرطان سینه است.
اگرچه مطالعات به طور کامل این موضوع را تأیید نکرده اند ، اما ممکن است این اثر به این دلیل باشد که سبوس حاوی درصد بالایی فیبر است ، زیرا ثابت شده است که رژیم غذایی سرشار از فیبر باعث کند شدن و جلوگیری از رشد تومورها در روده بزرگ می شود.
سبوس علاوه بر فیبر حاوی آنتی اکسیدان های گیاهی مانند اسید فیتیک است که از تجمع رادیکال های آزاد که منجر به سرطان می شود جلوگیری می کند.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم ، سبوس به افزایش باکتری های سالم روده کمک می کند ، که منبع اصلی تغذیه سلول های روده بزرگ است ، بنابراین سلامت آن را ارتقا می بخشد.
در مورد سرطان پستان ، به نظر می رسد آنتی اکسیدان ها (اسید فیتیک و لیگنان) موجود در سبوس با پیشرفت سرطان سینه مبارزه می کند.
علاوه بر این ، فیبر موجود در رژیم غذایی با مهار جذب استروژن بدن از طریق روده ، باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه می شود ، زیرا سطح بالایی از استروژن با آن ارتباط دارد.
3- ارتقاء و بهبود سلامت قلب
چندین مطالعه رژیم غذایی سرشار از فیبر را با انواع بیماری های قلبی و گردش خون مرتبط کرده است .
یک مطالعه نشان داد که خوردن روزانه دانه های سبوس گندم به مدت سه هفته منجر به کاهش سطح کلسترول مضر در خون می شود.
علاوه بر این که فیبر موجود در سبوس همچنین به کاهش سطح تری گلیسیرید کمک می کند ، که همچنین مسئول طیف وسیعی از بیماری های قلبی مانند تصلب شرایین ، حملات قلبی و سایر موارد است.
آیا سبوس مضر است؟
در واقع ، از آنجا که سبوس سرشار از مواد مغذی مختلف است ، می تواند عوارضی نیز به دنبال داشته باشد:
گلوتن: نوعی پروتئین است که در برخی غلات از جمله گندم یافت می شود ، اما برخی از آنها از حساسیت نسبت به آن رنج می برند که منجر به سوء هاضمه می شود.
فروکتان ها: نوعی کربوهیدرات هستند که در سبوس یافت می شوند. سیستم گوارش گاهی اوقات در تجزیه و تحلیل فروکتان ها مشکل دارد که منجر به گاز و اسهال می شود .
اسید فیتیک: مصرف بیش از حد این اسید منجر به سوء جذب برخی از مواد معدنی مانند روی ، منیزیم ، کلسیم و آهن می شود ، بنابراین مصرف سبوس به صورت معقول و به مقدار مناسب ضروری است.
..